24.06.2020

Sinerji

Sinerji derken, Gora'da Engin Günaydın'ın bahsettiği sinerjiden bahsetmiyorum. Klavye ve farenizi birden fazla bilgisayarda kullanmanızı sağlayan Synergy'den bahsediyorum. Symless tarafından geliştirilen yazılım klavye ve farenizi paylaştırmak istediğiniz iki bilgisayara da kuruluyor.Yazılımı bir bilgisayarda server (sunucu) diğerinde client (istemci) olarak ayarlıyorsunuz. Ekranlarınızı masanızın üzerinde durdukları şekliyle yerleştiriyorsunuz ve klavyenizle fareniz iki bilgisayarda da çalışıyor. Üstelik clipboard da paylaşabiliyorsunuz. Bundan kopyalayayım. Hop! Öbürüne yapıştırayım. Prayslıs.


Geçtiğimiz aylarda, kullandığım PC'nin bana ayar vermesini de göz önüne alarak bazı işlerimi Canavar'a taşıdım. Aldığım cihazın tek bir monitör çıkışı var. Ben ise masamın her yeri monitör dolu olsun istiyorum. Öyle seviyorum. Beni yargılamayın. Şimdi hem tüm monitörlerimi kullanabiliyorum hem de iki bilgisayar arasında geçiş inanılmaz kolaylaşmış durumda.


Benim iki bilgisayarımda da Windows kurulu. Synergy bu paylaşımı farklı işletim sistemleri arasında da yapabiliyormuş. Web sitelerinde yazdığına göre Mac, Linux ve Windows destekliyorlar.

Sıkıntılar yok değil. Örneğin sunucu da yazdığınız Türkçe karakterlerden bazıları istemcide doğru olarak yinelenmiyor. Küçük ı harfi i harfine dönüşüyor. Konu ile ilgili destek istediğimde aynı gün dönüş yaptılar ama maalesef çözüm üretemediler. Farkında oldukları bir konu olduğunu ilk güncelleme de çözmeye çalışacaklarını belirttiler. Şimdilik beni pek rahatsız etmeyen bir durum olsa da sözlerini tutup tutmadılarını takip edeceğim tabi. :)

Synergy 3'ün 2023'te yayınlanacağını eski kullanıcıların bu versiyona geçişinin teşvik edileceğini hatta kullanıcıların %85'inin yeni versiyona ücretsiz geçeceğini söylüyorlar. Bu arada eski versiyonları güncellemeye de devam ediyorlar.

Ayrıntılara takmıyorsanız sizi pek de rahatsız etmeyecek diğer bir durum da bazen farenizin ikinci monitörün ortasından hareketine devam ediyor olması. Örneğin soldaki monitörden başladığınız sağa doğru hareket, sağ taraftaki monitöre geçtiğinizde ikinci monitörün ortasına atlayabiliyor. Bu da çok rahatsız edici bir durum değil.

Web sitesinden satın alabileceğiniz iki "edition'ı" var. Basic olanı $29, Pro olanı $39 harcayarak edinebiliyorsunuz. Gördüğüm kadarıyla bir deneme sürümü yok ancak yazılımın çekirdeğini oluşturan kısım açık kaynaklı. Buradan hem bilgi edinebilir hem de isterseniz kendiniz kaynağından bir şeyler üretmeye de çalışabilirsiniz.

Esen Kalın.