11.07.2012

Jelastic


Java web projelerini host etmek hemen hemen her zaman geliştiriciye sistem uzmanlığı deneyimi de yaşatan, zaman zaman insanı canından bezdiren bir durum. Şöyle küçük olmayan, geliştirici ortamından yavaş yavaş kanatlanması gereken bir projeniz varsa Jelastic'i yukarıdaki tabloyu yaşamamak adına bir denemenizi tavsiye ederim.

15 günlük bir deneme hesabı açabiliyorsunuz. Bu deneme hesabında bazı sınırlamalar var ama sonuçta deneme hesabı :) Hesabı farklı coğrafi yerlerde oluşturabilme seçeneği sunulmuş. Kuzey Amerika seçeneği ile Avrupa seçeneğini denedim. Kuzey Amerika da hesap başına daha çok kaynak kullanılmasına imkan sağlanmış.

Hesabınızı açtığınızda artık kendinize bir environment oluşturabiliyorsunuz. Bunun için aşağıda ekran görüntüsünü görebileceğiniz, çok kullanışlı bir araç sağlanmış. Oyuncak gibi resmen. :) Siz istediğiniz özellikleri seçtikçe sağ tarafta aylık minimum ve maksimum maliyetler sizin için hesaplanıyor.


Bu araçla ssl, load balancer (nginx kullanılmış), application sserver (Glassfish, Tomcat 6 ve 7, Jetty), veri tabanı (MySQL, PostgreSQL, MariaDB) ya da noSQL seçebiliyorsunuz. Sunucu sayınızı arttırabiliyor, sunucularınıza public ip alabiliyor, JDK versiyonunuzu değiştirebiliyorsunuz. Tabi ne kadar ıvır zıvır eklerseniz sağ taraftaki tutarların da o oranda arttığını görüyorsunuz :)

En azından bir göz atın derim. Sadece deneme hesabını kurcalamak bile oldukça eğlenceli. Ayrıca deployment çok kolay sadece war dosyanızı web arayüzünden upload ediyorsunuz.