30.04.2020

Bazı Yakışıklı JavaScript Array Metodları

Javascript çok yaygın kullanılmakla beraber yazılımcıların çokça şikayet ettiği bir dil. Bu sıralar bir proje ile ilgili kod gözden geçirir ve doküman yazarken karşılaştığım / hatırladığım ufak tefek şeyler ile ilgili olarak buraya kısa yazılar bırakacağım. Bir seri gibi olmayacak. Aklıma geldikçe düştüğüm notlar olarak düşünebilirsiniz. Çoğu Javascript, Java, SQL ile ilgili olur diye düşünüyorum. İlgilenenlere şimdiden iyi okumalar.

Javascript'in Array işlemleri için kullanılan metodları oldukça kullanışlı. Bazılarının isimleri biraz kafa karıştırıcı gelebilir ancak alışınca insan çok mutlu oluyor.

Pushpop ve shift'ten bahsedelim istiyorum. Tabi shift'ten bahsederken "Stack" ve "Queue" veri yapılarından bahsetmek enqueue, dequeue kavramlarını hatırlamak lazım.

Stack: son giren ilk çıkar, Queue ise ilk giren ilk çıkar prensibine göre hareket edilen veri yapıları. Enqueue ve Dequeue kavramları da tahmin edebileceğiniz gibi Queue yapısına veri ekleyip çıkarmak için kullanılan kavramlar. C++, Java gibi dillerde native desteklenen bu veri yapılarının Javascript içinde built-in implementasyonları yok.

Array'inize bir eleman push ettiğiniz de array'in sonuna eklemiş; pop ettiğinizde ise son elemanı Array'den çıkarmış olur ve Array'inizi bir Stack olarak kullanmış olursunuz.

Array'inize bir eleman push ettiğiniz de array'in sonuna eklemiş; shift ettiğinizde ise ilk elemanı Array'den çıkarmış olur ve Array'inizi bir Queue olarak kullanmış olursunuz.

Şöyle Örnekleyelim:


Bir de unshift metodu var. Bu metodla da Array'inizin başına eleman ekleyebilirsiniz.

Esen kalın.