10.07.2024

İnternet Nedir?

Hepimiz “internet”in ne olduğunu, nasıl çalıştığını biliyoruz, değil mi? Ben yine de bilgilerimizi tazelemek için kısaca bahsedeceğim.

Bir network (ağ) olmadan internetten bahsetmek de mümkün değil. Birbirine bağlı bir grup bilgisayar ya da cihaz bir network oluşturur. Aslında iki ucu aktif olan (iki ucunda birbirine veri ileten birer cihaz bulunan) bir kabloya bile network demek mümkün. Örneğin, evinizde aynı Wİ-Fİ'a bağlı cihazlar bir network oluşturuyor. İş yerinizde aynı switch'e bağlı cihazlar da aynı şekilde. Çok basitçe ifade etmek gerekirse interneti birbirine bağlı networklerden oluşan daha büyük bir network olarak tarif etmek mümkün.

 

İnternet altmışların sonunda ABD'nin savunma bakanlığı tarafından oluşturuldu. Nükleer saldırı esnasında çalışmaya devam edebilecek merkezi olmayan bir iletişim ağı oluşturma hedefi ile yola çıktılar. Zaman geçtikçe internet bütün dünyaya yayılıp şu anki halini aldı ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

 

DataReportal'ın 2023 başında, 16-64 yaş arası internet kullanıcıları arasında yaptığı bir araştırmaya göre kullanıcıların % 57,8'i interneti asıl kullanım amaçlarının "aradıkları bilgiye ulaşmak" olduğunu belirtiyor. Aynı kullanıcıların % 53,7'si aile ve arkadaşları ile iletişimi koparmamak için, % 49,7'si ise film, televizyon şovları ve video izlemek amacıyla internet kullandığını belirtmiş. Görüldüğü gibi internet, iletişimden eğlenceye hayatımızın her alanında yer alıyor.


İnternetin nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle bazı terimlerden bahsedelim:

 

Paket: İnternet üzerinden iletilen küçük veri birimine verilen ad. Gönderilen her veri, paketlerden oluşur.

 

Router: Birbirine bağlı farklı networkler arasında paketlerin yönlendirilmesini sağlayan cihaz. İnternetin birbirine bağlı networklerden oluştuğunu zaten söylemiştik. Bu networkler arasındaki iletişimin sürdürülebilmesi için veri trafiği routerlar tarafından yönlendirilir. Örneğin, evinizdeki kablosuz network, ADSL modeminiz gibi bir router ile internete yani diğer networklere bağlanır. Ev networkünüzden internete gönderilecek paketler, ilk olarak bu modem/router tarafından yönlendirilir.

 

Protokol: (Konuya bağlı kalmak gerekirse) Network Protokolü, İki veya daha fazla cihaz arasındaki iletişimin sağlanması için belirlenmiş veri formatı ve bu iletişim için kullanılacak işlevlerin standardıdır. Bir protokol ile iletişimi sağlanan cihazlar, birbirinin anlayacağı formatta, birbirinin anlayacağı akış içerisinde paket gönderir ve alırlar.

 

IP: İnternet Protokolü, paketlerin networkler arasında gönderilip alınabilmeleri ve doğru hedefe ulaşmak üzere yönlendirilebilmeleri ile cihazların adreslenmesine yönelik bir protokoldür. İnternet protokolü, paketlerin taşınması için bir taşıma (transport) protokolü kullanır. Bu taşıma protokollerinden en çok kullanılanlar TCP ve UDP'dir

 

TCP/IP: TCP'nin açılımı Transmission Control Protocol, Türkçeleştirmeye çalışırsak İletim Kontrol Protokolü'dür. TCP, veri paketlerinin nasıl gönderilip alınacağını kurallara bağlar. TCP/IP ile yollanan her paketin veri kısmında bir TCP header'ı yer alır. TCP, veri iletilmeye başlanmadan önce alıcı ile gönderici arasında bir bağlantı oluşturur. Bu bağlantı üzerinden gönderilen paketlerin doğru sıra ile gönderilip alındığını kontrol eder. TCP verinin tam ve doğru olarak alıcıya ulaştığından emin olmak için oluşturulmuş bir protokoldür.

 

UDP/IP: UDP (Kullanıcı Datagram Protokolü), TCP'den daha hızlı ama verinin tam ve doğru iletimi açısından daha az güvenilir bir taşıma protokolüdür. UDP, TCP'den farklı olarak tüm paketlerin sırayla ulaşıp ulaşmadığından emin olmak için çaba göstermez.

 

IP Adresi: İnternet protokolü kullanılan bir networkteki her cihaza, o cihazı benzersiz bir şekilde tanımlayan bir adres atanır. Bu adres ile yönlendirilen verinin doğru hedefe ulaşması sağlanır. Bu adrese IP adresi diyoruz. Görebileceğiniz gibi IP ve IP adresi farklı şeyler. Günlük kullanımda çoğunlukla IP olarak bahsedilen rakam dizisi (örneğin: 192.168.0.1) esasen IP adresidir.

 

Alan Adı: Bir web sitesinin insanlar tarafından kolayca kullanılabilecek tanımlayıcısına verilen addır. Örneğin: alperguclu.com

 

DNS: DNS'in açılımı Domain Name System yani Alan Adı Sistemi'dir. Alan adlarının barındırıldığı IP adreslerini belirlemeye yarayan sistemdir.

 

HTTP: Hypertext Transfer Protocol,  bilgisayarınızda bulunan bir web tarayıcıyı örnek olarak gösterebileceğimiz bir client (istemci) ile bir server (sunucu) arasındaki iletişim için kullanılan protokoldür.

 

HTTPS: HTTP'nin şifrelenmiş halidir. Client ve server arasında daha güvenli bir iletişim sağlamak için kullanılır.

 

SSL/TLS: Secure Socket Layer ve Transport Layer Security protokolleri, internet üzerinde güvenli bir iletişim sağlamak için kullanılan protokollerdir. Bu protokollerle, internet üzerinden iletilen veriler gizlilik sağlamak için şifrelenir. Ayrıca SSL, handshake adı verilen bir kimlik doğrulama sürecini başlatarak iletişim kuran iki cihazın da gerçekten iddia ettikleri kişi olduğundan emin olunmasını sağlar. SSL'in bir diğer işlevi ise veri bütünlüğünden emin olmak için verileri dijital olarak imzalamaktır.  TLS, SSL'in devamı niteliğinde bir protokoldür. SSL'in son sürümü olan 3.0, 1996 yılında güncellenmiştir. Çoğu modern tarayıcı artık SSL'i desteklememekte bunun yerine TLS protokolü kullanılmaktadır. Ancak çoğu zaman TLS yerine de SSL şifreleme ifadesinin kullanıldığını göreceksiniz.

 

İnternetin temelini, birbiri ile bağlantılı farklı networkler arasındaki trafiği yönlendiren routerlar aracılığıyla iletişim kuran farklı cihaz ve sistemler oluşturur. Bu iletişim TCP/IP gibi standart protokoller aracılığıyla gerçekleştirilir. IP protokolü çerçevesinde cihazlara atanan IP adresleri ile alan adları arasındaki ilişkiyi sağlayan DNS sayesinde kullanıcıların web sitelerine daha rahat erişimi sağlanmış olur. Cihazlar arasında gönderilip alınan verinin güvenliği ise SSL/TLS protokolü ile çalışan HTTPS protokolü ile sağlanır. İnternet üzerindeki veri alışverişi burada bahsettiklerim dışında pek çok farklı protokol ve teknoloji de kullanılarak sağlanıyor.

 

Şimdilik bu kadar. Bundan sonraki yazılarda burada da değindiğim HTTP, DNS, Alan Adı gibi kavramları daha detaylı olarak yazmaya çalışacağım. Siz de burada bahsettiğim konular ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz. Bu kaynaklar hem bu içeriği hazırlamakta yararlandığım, hem de konu ile ilgili faydalı olabileceğini düşündüğüm web sitelerini içeriyor.

 

Paylaştığım kaynakların neredeyse tümü İngilizce. İngilizce bilmiyorsanız günümüzde oldukça iyi çalışan çevrimiçi çeviri araçlarını kullanabilir ya da bir yapay zekâ asistanından yardım alabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

https://roadmap.sh/guides/what-is-internet

 

https://www.cloudflare.com/learning/network-layer/internet-protocol/

 

https://datareportal.com/reports/digital-2023-global-overview-report

 

https://cs.fyi/guide/how-does-internet-work

 

https://www.khanacademy.org/computing/computers-and-internet/xcae6f4a7ff015e7d:the-internet/xcae6f4a7ff015e7d:transporting-packets/a/transmission-control-protocol--tcp

 

https://en.wikipedia.org/wiki/IP_address

 

https://www.cloudflare.com/learning/ssl/what-is-ssl/

 

How does the internet work? (Full Course)