11.07.2012

Jelastic


Java web projelerini host etmek hemen hemen her zaman geliştiriciye sistem uzmanlığı deneyimi de yaşatan, zaman zaman insanı canından bezdiren bir durum. Şöyle küçük olmayan, geliştirici ortamından yavaş yavaş kanatlanması gereken bir projeniz varsa Jelastic'i yukarıdaki tabloyu yaşamamak adına bir denemenizi tavsiye ederim.

15 günlük bir deneme hesabı açabiliyorsunuz. Bu deneme hesabında bazı sınırlamalar var ama sonuçta deneme hesabı :) Hesabı farklı coğrafi yerlerde oluşturabilme seçeneği sunulmuş. Kuzey Amerika seçeneği ile Avrupa seçeneğini denedim. Kuzey Amerika da hesap başına daha çok kaynak kullanılmasına imkan sağlanmış.

Hesabınızı açtığınızda artık kendinize bir environment oluşturabiliyorsunuz. Bunun için aşağıda ekran görüntüsünü görebileceğiniz, çok kullanışlı bir araç sağlanmış. Oyuncak gibi resmen. :) Siz istediğiniz özellikleri seçtikçe sağ tarafta aylık minimum ve maksimum maliyetler sizin için hesaplanıyor.


Bu araçla ssl, load balancer (nginx kullanılmış), application sserver (Glassfish, Tomcat 6 ve 7, Jetty), veri tabanı (MySQL, PostgreSQL, MariaDB) ya da noSQL seçebiliyorsunuz. Sunucu sayınızı arttırabiliyor, sunucularınıza public ip alabiliyor, JDK versiyonunuzu değiştirebiliyorsunuz. Tabi ne kadar ıvır zıvır eklerseniz sağ taraftaki tutarların da o oranda arttığını görüyorsunuz :)

En azından bir göz atın derim. Sadece deneme hesabını kurcalamak bile oldukça eğlenceli. Ayrıca deployment çok kolay sadece war dosyanızı web arayüzünden upload ediyorsunuz.

2.07.2012

Native vs Web



Bu aralar internet aleminde yazılım geliştiricilerin itişip kakıştığı bir konu da biz bu telefonlara uygulamaları kendi  işletim sistemlerinin SDK’ları ile mi (Native) geliştirelim yoksa  mobil tarayıcılarda da çalışmak üzere tasarlanmış web uygulamaları mı geliştirelim sorusu.

Uygulamanın birden çok platform da yer alıp almayacağı, geliştiricinin yatkın olduğu dil, geliştirme kolaylığı ve benzeri bir sürü özelliği bu iki seçeneğin artı ve eksilerine yazabiliriz ama ben konuya bir başka açıdan bakmaya çalışıyorum. Ne kadar güzel uygulama geliştirirseniz geliştirin, fikriniz ne kadar muhteşem olursa olsun, para kazanmak için gereken şey kullanıcının o uygulamadan haberdar olmasından ve kolayca edinebilmesinden geçiyor.

Native uygulamalar Apple Appstore, Google Play ya da Microsoft Marketplace gibi hizmetlerin üstünlüğüne sahip. Mozzila Marketplace (Henüz son kullanıcıya açık değil ama) ve Chrome Web Store  durumu eşitlemeye çalışıyor olsa da henüz kendilerinden çokça söz ettirebilmiş değiller. Bu durum geliştirilen uygulamanın pazara inmesinde Native uygulamalar için çok ciddi bir avantaj sağlıyor.

Bir başka konu kullanıcının bakış açısı. Bu anlamda da Native uygulamaların iki avantajından bahsedebiliriz. Kullanıcı derken işi yazılım geliştirmek olmayan bizim ön yargılarımıza sahip olmayan bireylerden bahsediyorum.

Birincisi, kullanıcı alışkanlığı. Delinin biri kuyuya  bir taş atmış kırk akıllı çıkartamamış misali Bu işin başlangıç noktasında I-ıvır ile ilgili olarak geliştirilip kullanıcılara yayılmış olan bir sürü uygulama var. Kullanıcılar hali hazırda Mobil Uygulama Mağazalarını kullanmaya alışmış bu mağazalarla tümleşik hizmet veren ödeme sistemlerine entegre olmuş vaziyetteler. Üstelik hallerinden de memnunlar.


İkincisi, istenilene bir adımda ulaşmanın rahatlığı. Şunu demek istiyorum; ne kadar kısayollar eklenerek tek tıkta web uygulamasına erişimin sağlanması mümkün olsa da kullanıcı bir şeyin içinde başka bir şey kullandığı fikriyle ikinci elden bir deneyim kazandığı psikolojisine kapılıyor.

Bu  durum aslında web uygulamalarının yaygınlaşması sırasında Windows uygulamalarının bazı alanlarda daha az kullanılmaya başlanması ile çok benzeşiyor. İlk başlarda müşteriye “Önce tarayıcıyı açacaksın”’ı anlatmak çok zordu zamanla bu durum değişti. Artık bazı işleri masa üstü uygulamaları ile yapmak bazı işleri web uygulamaları ile yapmak bize garip gelmiyor. Hatta hep kendi bilgisayarımızda hiçbir yazılımın kalmayacağını konuşuyor belki de o duruma doğru hızla ilerliyoruz. Ben oyumu web uygulamalarından yana kullansam da (Hem Masa üstü uygulamalara hem de native mobil uygulamalarına karşı) bunun bir süreç olduğunu unutmadan geliştiricilerin sonuçta nereye varılacağından çok mevcut durumda pazarın nasıl hareket ettiğine bağlı kalmaları gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta para da kazanmalıyız değil mi?